08.09.2016

Det perfekte ostefatet til jentekvelden

Lurer du på hva du skal servere venninnegjengen når de kommer på besøk? Her er et utsøkt utvalg av gode smaker.

Oster

Robiola Roccavernano: Myk geitost
Taleggio: myk ku ost
Gorgonzola dolce: blåmugg ku ost
Caprinera: Semi hard geitost (ikke på bildet)
Pecorino Toscano: ost laget på sauemelk

Tilbehør:

Knekkebrød

200g grovt rugmel
200g havregryn
250g solsikkekjerner
250g svarte sesamfrø
200g havrekli
150g gresskarkjerner
200g linfrø
20g salt
1,5 l vann

Legg linfrø i vann over natten. Bland i resten av ingrediensene. La røren svelle i 30 min. Smøres tynn utover bakepapir. Stekes i ovn 150C i 1 time og 30 min.

Fiken syltetøy

250 gram tørket fiken, oppbløtt og skjært i små biter
1,5 dl av bløtleggingsvannet
1/2 Sitron saft og det gule fra skallet
1 stjerneanis
1 kanelstang
200 gram sukker
1-2 ss portvin (kan sløyfes)

Legg fikenene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det stå å trekke 4-8 timer. Skjær fikenene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1,5 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca 20 minutter. Tilsett sukkeret, smak eventuelt til med portvin, og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass.

Syltet pære

3 stk pære
225 g sukker
1 Liter vann
2 ss eplecider eddik
1 stk saften fra en sitron
2 cm ingefær

Skrell pærene, men la stilken være. Kok opp vann, sukker, ingefær i biter og sitronsaft i en kjele. Legg i pærene og dekk med mat- eller bakepapir slik at det dekker pærene. La pærene småkoke i 15 minutter. Avkjøl i laken, gjerne natten over.

Honning karamelliserte nøtter (mandler, hasselnøtt og pistasj)

200 g nøtter
3 ss honning
2 ss sukker
1/2 ts salt

Slik gjør du:

Bland nøtter, honning, sukker og salt i en liten bolle. Spre nøttene utover bakepapir. Pass på at nøttene ikke rører hverandre. Varm ovnen til 200 grader og stek nøttene i tre minutter. Avkjøl og oppbevar de karamelliserte nøttene på et lufttett glass.

Appelsin marmelade

1 kg appelsin filèt
150g sukker

Skjær bort alt skall og hvite segment fra appelsinen. Skjær så ut filètene fra appelsinen. Kok opp appelsin filètene med sukkeret. La det koke i 10 til 20 min. Avkjøles og oppbevares på lufttett glass.

Nyt kvelden!